Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

Lloret de Mar, Señores, Lloret de Mar

Articles d'opinió d'en Josep Cassany

Fa anys les barques de passeig anunciaven així als turistes l'arribada a la platja de Lloret. Els ramats de turistes baixaven en massa i al seu torn, d'altres pujaven per visitar la famosa Costa Brava.

Terra endins, els conservadors no entenien el turisme jove de Lloret. Quan una cosa no s'entén, és més senzill criticar-lo que observar-lo i conèixer les seves virtuts.

Lloret copia a Lloret, o sigui, tothom desitja el mateix èxit que té el veí. Potser va ser així que tot va començar. Quan els primers hotelers varen omplir de joves estudiants els seus hotels mentre d'altres no els omplien de turisme familiar, aquests varen creure que era millor això que no res. I quan la demanda canvia, el comerç s'adapta. Si abans els restaurants tenien la paella com a plat estrella, després van venir les hamburgueses. Si els espectacles i xous en viu no funcionen, la música enllaunada omple els pubs. Adaptar-se o morir. Tot canvi significa evolució, ens agradi o no.

Vaig descobrir Lloret de jove, com molts d'altres, fèiem la professó de la cervesa pels pubs. No coneixia res més que el mite del turisme de borratxera. Si m'agradava aquell Lloret, quan hi vaig quedar-me a viure, va ser una gran sorpresa descobrir tot un poble.

L'amor dels lloretencs pel seu poble és molt gran! Se l'estimen i el defensen a morir. Quantes tradicions es preserven. Quantes es recuperen. Com s'impliquen per voler millorar dia a dia.

A tall d'exemple pels que disposeu de Facebook us convido a visitar al grup "tu no ets de Lloret sinó .. "Que si bé el títol sembla excloure, l'activitat dels seus participants agrupa i fa memòria de tots aquells que han estat part del poble. Deunidó quin concepte "poble". Si coneguéssiu el Lloret que té ànima de poble us enamoraria.

La tirada a l'art, el ball de plaça, els llaguts, les ermites, les cales, les enramades, Sant Romà, el Casinet, la casa Garriga, les cases dels indians, Sant Pere del Bosc ...

Difícilment es pot canviar d'un dia per l'altra el model turístic de Lloret, però també estic convençut que tot aquest actiu cultural també pot portar un altre tipus de client, no en massa, però si de qualitat.

En màrqueting s'etiqueta tot. Una sola idea, tres segons per transmetre-la i fer que aquesta idea sigui memorable i única.

Articles d'opinió i relats curts en català d'en Josep Cassany

Si Las Vegas és el joc, París és la ciutat de l'amor, Milà la capital de la moda. Totes elles famoses internacionalment per un sol concepte, no són més que allò pel que tenen fama? Clar que si, però han explotat allò que les fa originals.

Si Lloret no vol ser coneguda arreu del món com a destí turístic de sol, platja i borratxera, serà difícil treure's del damunt l'etiqueta mentre aquesta sigui l'oferta. Alguna cosa extraordinària haurà de passar perquè ens la classifiquin de manera diferent.

Imagineu-vos que un dia, l'Angelina Jolie o en Brat Pitt de torn compra una casa a Lloret. Es passegen pels comerços i restaurants del poble, conviden als seus amics de Hollywood a casa seva i juntament amb ells, aterrissin els paparazzis, que passaria? Doncs que la difusió a escala mundial posaria en relleu Lloret com a destí turístic de famosos.

També estic convençut que la Costa Brava va perdre la seva gran oportunitat quan Port Aventura es va decidir per Salou. Ser el primer, original i únic et permet sobresortir de la competència.

Com a Lloretenc de cor, jo us puc dir, que allò que fa diferent a Lloret és, la seva gent. Això no es ven i per tant, potser ens haurem d'inventar, si és això el que volem, un nou Lloret.

Publicat a El Periodico de Catalunya el 26 d'agost de 2014, En Català,  En castellà.

--
Per:
Pep Cassany.
Escriptor




1 comentari:

  1. tinc família de Lloret, i sempre hi passo 4 o 5 vegades l'any, i estic totalment d'acord. es conserven unes tradicions magnífiques (no em perdo mai el ball de plaça, em fascina, i em segueix encantant, malgrat que ja me'l sé de memòria!), i és molt més que el turisme de borratxera que ens volen fer creure.
    endavant les atxes, i encantada de saludar-te virtualment!

    ResponElimina

Desa el teu comentari