Escrit i editat per Pep Cassany

Relats i Opinió d'En Pep Cassany Escriptor Català. Girona. Autor de llibres: El carrer dels petons (2018) i Big Bang Amor (2017) Aquest Blog conté relats curts, relats eròtics i, contes infantils. També un munt d'articles d'opinió sobre fets quotidians, l'actualitat de Girona i Catalunya, o del debat nacional i internacional. Tot plegat, tractat des del punt de vista personal, crític,irònic, eufòric o irreverent de l'autor.

Novetats

L'ànima del mal


una opinió d'en Pep Cassany

El mal té ànima

Com mesurar el grau de maldat de les persones dolentes? Gràcies als valors morals que disposem cadascun de nosaltres.

Les normes escrites i no escrites de la societat, juntament amb la nostra interacció, ens permet qualificar, etiquetar, jutjar i condemnar a aquells que les trenquen, les salten o, viuen d'acord als costums i tradicions d'altres normes escrites i no escrites d'altres societats.

Ancestralment, les religions són les que decidiren fixar les normes del bé i del mal. D'altra banda, cabdills, governs i pensadors, apuntaren i dictaren les penes dels pecadors i delinqüents, imposant criteris propis i comuns al temps i habitat.

Les lleis, normes o costums, així com els seus càstigs, no varen seguir la mateixa evolució en un poblat de la Selva Amazònica que a un país d'Europa. Les societats més avançades, populoses i complexes, necessitaren acotar més els seus dictats religiosos i lleis civils per tal de fer possible la convivència, mentre que en una comunitat indígena, les normes d'obligat compliment rauen en el respecte del grup i rols establerts.

Seria bonic de creure que, després de tanta evolució, religions diverses, normes i lleis, hem trobat el camí de la convivència. Seria bonic, però fals.

El coneixement, l'estudi i especialització en cada camp i cada matèria, ens obliga a fixar nous costums, normes i lleis. Avancem en medicina genètica i ens cal posar-hi lleis. Innovem en intel·ligència artificial i ens cal acotar el camp on implantar-lo. Mentre un pensa com avançar, hi ha qui es dedica a com controlar l'avenç.

En la meva escala de valors, evolucionada després de la seva implantació per part dels meus pares en la meva infantesa, encara existeix el bé i el mal. La gent bona i la dolenta. Definicions antiquades i passades de moda doncs, no es mesura de la mateixa manera ara que abans.

Observadors i crítics com som tots envers els altres, prejutgem i salvem o condemnem a les persones segons el grau d'afinitat o empatia que tenim amb elles. Així doncs, la percepció del bé i del mal esdevé subjectiu d'acord amb la nostra manera de ser, fer i actuar i, com voldríem ser tractats d'acord amb les nostres pròpies normes. És així com, dues persones enfrontades es creuen cadascuna amb la raó i aquesta està subjecte als interessos i costums de cadascun dels combatents i observadors.

Popularment salvarem el dèbil del fort, justificarem al lladre dels lladres o empatitzarem amb qui s'agafa la justícia per la seva banda davant la impotència que genera la indefensió en una causa justa.

Hi ha gent a qui considerem malvada i perversa, que només ho és als nostres ulls, mentre que d'altres les qualifiquen de bellíssimes persones. Sovint intentem transmetre la nostra sentència a qui ens vulgui escoltar i creure.

Reflexionant, qualificaré de mala gent, dolents i tòxics a aquells que fan mal als altres, premeditadament. Persones que no tenen en compte el respecte i la convivència, el bé comú. Individus que es creuen en possessió de la veritat absoluta i es proposen a sotmetre, obligar o imposar, per qualsevol mitjà físic o psicològic, la seva voluntat en contra de les creences, valors o criteris d'una persona, grup o poble.

El mal, també té ànima




Cap comentari

Desa el teu comentari